Jak si vybrat správné běžecké oblečení a obuv?

Technologický vývoj v oblasti sportovního vybavení je v posledních letech k nezastavení. Na jednu stranu je to velmi dobře, protože se tak tlačí ceny níže a klade se důraz na rychlejší inovace. Na straně druhé je uživatel často postaven do situace, kdy si může vybírat z tisíce možností. Navíc se ocitá pod palbou mnoha marketingových strategií. Jak si však dobře vybrat?

Pokud se budeme bavit o vhodné obuvi, je potřeba se zamyslet nad několika základními parametry a hlavně zkoušet a zakoušet. Z pohodlí domova a internetu to minimálně v prvotní fázi výběru nepůjde. Vyrazte do obchodů a připravte si na prodejce otázky. 🙂 Ve většině případů jsou dnes velmi dobře proškolení a měli by Vám umět poradit. Základním měřítkem by mělo být určení obuvi. Běháme v létě či v zimě, v lese nebo po asfaltových cyklostezkách. U všech typů obuvi by však měl být bezpodmínečně dodržen požadavek na dostatečně tlumivou a zároveň pružnou podrážku. Pod patou pouze tlumivá a pod přední stanou chodidla kombinace tlumivé a dostatečně pružné podrážky pro odraz. Sledujte také, zda došlapáváte více na vnitřní nebo vnější hranu chodidla nebo máte došlap neutrální. Podle těchto údajů je potřeba také vybrat obuv s přídavným vyztužením. V případě došlapu na vnitřní hranu by měla být více vyztužena vnitřní část boty. A naopak v případě vnějšího došlapu.

Co se týče oblečení, vnímejte především jeho vhodnost použití ke klimatickým podmínkám. Důležité je vrstvení a kombinace částí odvádějících vlhkost, ale zároveň udržujících teplo v zimě. V létě naopak, aby docházelo ke zchlazování povrchu těla. Pro komfort běhu není nic horšího, než se přehřát (a to také v zimě kvůli velkému množství vrstev) nebo naopak se třást zimou. Osobně se mi osvědčil pocit na začátku běhu, že jsem málo oblečen. Po několika minutách, kdy se tělo dostane do provozní teploty, se vnímání teploty totiž upraví.

Jak jsem psal na začátku, hlavně zkoušet a zkoušet. Ve chvíli, kdy se začnete cítit opravdu pohodlně, nic Vás nebude tlačit, svírat a obuv Vás bude dostatečně držet. V tu chvíli jste se přiblížili ideálnímu stavu a budete se moci více zaměřovat na pohyb jako takový.

Správnou ruku při výběru přeje za celý Spoteee tým

Honza


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *