Všechno, co potřebujete vědět o strečinku

Když se řekne strečink, tak se nám nejspíš vybaví klasická školní rozcvička. Nuda, nutnost a ztráta času. Tak jsme jí v drtivé většině vnímali. Pokud se ale podíváme na sportování tím správným pohledem, tedy sport jako nástroj ke dlouhodobému zkvalitňování kondice, pak je strečink nedílnou součástí.

Jaká je tedy hlavní funkce strečinku? Před sportováním je potřeba klouby, svaly a šlachy připravit na zátěž. V podstatě je upozornit na to, že se na ně chystá neobvyklé zatížení. Kdyby k tomu nedošlo, je velká šance, že postupem času dojde ke zranění. A to od zdravého pohybu nikdo neočekává. Sval bez rozcvičení je možné si představit jako plastovou destičku, kterou chceme bez zahřátí ohnout nebo natáhnout. Také by nejspíš praskla, nebo by se na ní vytvořily malé trhlinky. Ty by se množily a ke zlomení by došlo později.

Investice v řádu pěti minut dobrému rozcvičení se vyplatí. Na internetu se dají najít velká množství kvalitních cvičení. Pokud se Vám nechce hledat, vzpomeňte si na onu školní rozcvičku. Ta jistě alespoň základní rozcvičení splní.

Pokud je strečink na začátku tréninku důležitý, pak ten na jeho konci je nezbytný. Po každém cvičení mají totiž svaly tendenci se zkracovat, jak byly vystaveny zatížení. Toto zkrácení způsobuje ztrátu pružnosti a tím pádem opět riziko zranění. Po tréninku je tedy vhodné protáhnout všechny používané svaly. Každý cvik ideálně ve výdrži okolo 30 vteřin, 2x po sobě.

Vím, strečink je nuda a 9 z 10 opravdu nebaví. Ale pokud si v něm najdeme smysl, výsledky se dostaví a trénink bude o to kvalitnější.

Jak se společně pokusíme v příštích dnech rozcvičení zlepšit? 🙂

Honza


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *