Jak si jednoduše zlepšit běžeckou techniku

Na internetu se poslední dobou objevilo velké množství otázek na správnou běžeckou techniku. Běh už není v dnešní době zdaleka záležitostí jen stylu oblečení. Rekreační sportovci se snaží vylepšit i svojí techniku a najít si svůj běžecký styl. A to je dobře.

Rad, jak se zlepšit, je mnoho. Doporučení na jakou část chodidla našlapovat, jak vysoko dávat kolena, držení ramen, správné dýchání, pozice paží a hlavy. Vše ještě propojené se správným výběrem obuvi. Aby ze všeho měl člověk hlavu nafouknutou. Jak se dá pak běh užít, když si musíme kontrolovat tolik věcí a hlava si neodpočine?

Snažím se vždycky hledat ta nejjednodušší řešení. A i zde to jde! Ověřeným způsobem, jak zlepši svojí techniku je zařazení několika prvků tzv. atletické abecedy (někdy termín speciální běžecká cvičení). A to na začátek každého tréninku na cca 5 – 10 minut. Videí se dá najít velké množství a některá popisují prvky velmi pěkně. Určitě Vám něco říkají cviky jako liftink, skipink a další 🙂 Jednotlivé prvky provádějte na cca 30 metrových úsecích a postupně vystřídejte a zopakujte alespoň 2 krát.

Tato cvičení pomáhají nejenom utvářet správnou techniku, ale také pomáhají k protažení a aktivování některých svalů, které jsou pro běh důležité. Z tréninku pak budete mít lepší pocit a některé prvky abecedy si pak snadněji vybavíte při běhu a postupně je do techniky zabudujete. Kilometry pak lépe utíkají.

Techniku málokdy získáme ze dne na den. Vše záleží na množství, ale i kvalitě naběhaných kilometrů. Běhejme pravidelně, s dobrým nácvikem techniky a naučené dovednosti pak budou dlouhodobější 🙂 Já se tak snažím běhat. Jdete do toho se mnou?

Honza


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikdo nemá rád spam. Proto pro vás máme malé ověření. *